Spleta TV
na voljo v Google Play

11. 11. 2021

ŽEVŽA - VERJEMI VASE

Video spot pesmi Verjemi vase slovenskega raperja Ževže je predstavljen tudi v znakovnem jeziku in zato povsem dostopen ljudem z izgubo sluha. Pesem izpričuje avtorjev pozitivni pogled na življenje: »Moraš sebe znati videti, da si lahko drugim za zgled. Preden sebe predstaviš, moraš sebe spoznat.« Matevž Andročec – Ževža je ljubljanski raper, ki se je na glasbeni sceni prvič pojavil leta 2009 s pesmijo Ne me učit. Glasba je njegov motor, ki ga poganja naprej k ustvarjanju novih rim. Repanje je zanj svet, v katerem ne čuti svojih omejitev, ki so posledica prezgodnjega rojstva, saj je pri ustvarjanju pesmi svoboden. Svojo avtorsko pesem Verjemi vase je pred leti premierno predstavil v polfinalni oddaji na bitki talentov, priložnost za video spot pa se je pojavila junija letos, ko je sodeloval pri nastajanju dokumentarnega filma 62.a kot tonski mojster.

»Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije smo želeli proslaviti znakovni in jezik gluhoslepih v slovenski ustavi tudi tako, da svoje uporabnike spodbudimo, naj verjamejo vase in naj jim ta zgodovinska zmaga omogoči uresničitev vseh potencialov. Tako se je rodilo sodelovanje – Ževža je imel fantastičen komad, mi pa željo, da naredimo dostopno tudi glasbo,« je povedala Tina Grošelj, urednica Spletne TV za gluhe in naglušne in producentka videospota Verjemi vase.

Pesem govori o ljudeh, ki ne vidijo ali slišijo, njeno sporočilo, da se moramo ne glede na naše hibe in nesreče, ki jih doživimo, sprejeti take, kot smo, se imeti radi in poskušati najti pozitivo v svojem življenju, pa se povsem ujema s konceptom zgodovinskega dosežka za gluhe, naglušne in gluhoslepe – z vpisom znakovnega jezika v slovensko ustavo. Kot pravi Ževža, je govor ključ do sporazumevanja z ljudmi, medtem ko so oči za to, da z njimi vidimo lepe stvari.
 
Produkcija Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.
 
BOOKING: Glasbeni izvajalec Ževža | t [+386] 68 165 006 | androcec.matevz@gmail.com
 
 
Scenarij: Emina Gazibera in Ževža
Režija in montaža: Ludvik Rodič, Studio Dioniz http://studio-dioniz.si/
DOP: Jure Černec
Asistent kamere: Žiga Leški Kosič
Vodja produkcije: Emina Gazibera
Osvetlitveni tehnik: Denis Ravbar & Marko Levičnik
Asistent: Grega Indof
Styling: Špela Rehar
Make up: Tanita Seifert
Foto: Brigita Stariha
Plesalka: Nia Crljenko Cimperšek
Tolmačke znakovnega jezika: Valerija Škof, Vanessa Buljubašič, Karin Brumen.
 
Zahvale: mag. Tini Grošelj, urednici Spletne TV in oddaje Prisluhnimo tišini (TV SLO) in producentki video spota, za njen prispevek k realizaciji projekta Verjemi vase in njegovi promociji.
Valeriji Škof, da je celotno ekipo naučila vseh kretenj, nas popravljala in spodbujala.
Vanessi Buljubašič in Karin Brumen za konstruktivno sodelovanje.
Nii Crljenko Cimperšek za fantastičen avtorski plesni vložek.
Celotni tehnični ekipi, pod taktirko režiserja Ludvika Rodiča, za vaš prispevek k realizaciji projekta, ki upamo, da bo dosegel svoj namen in spodbujal ljudi, da bodo verjeli vase!
 
Posebna zahvala za donacijo: Mestni občini Ljubljana in županu Zoranu Jankoviću.
 
Hvala tudi Primark Slovenija za oblačila.
 
Glasba: Luka Radojlović ROdAH & Ževža
Besedilo: Ževža
Aranžma: Luka Radojlović ROdAH
Vokal: Ževža
Mix: Luka Radojlović ROdAH Mastering:
Luka Radojlović ROdAH(https://goo.gl/VFrxzp)
 
 
Besedilo: Moraš sebe znat’ videt’, da si drugim za zgled, nobeden ne bo ti verjel, če ne verjameš sam seb’. Oči ti dajo pogled, ušesa dajo sluh, z mimiko rok lahko sliš’ te tud’ gluh. Nahranim se, uh, se tako inspiriram, sem to, kar sem, pa se sploh ne sekiram. Srečen, da delam to, kar delim, denar dela razlike, džabe to govorim. Pa še vedno gradim, živim v odnosu, pomagaj ljudem, ne veš, kdaj sam boš tle prosil. Da ne bo čas te povozil, ne moreš ga vrtet’, sled’ tukaj času, moraš znat’ si ga vzet’. In svet je tuki preprost, če nisi ugotovil, si tuki sam’ gost. Dost’! Kar sem hotel povedat’, je to, da na stvari moraš znat’ gledat’. Ta lajf preprosta pot je, vem, življenje je tvoje, bodi po srcu bogat. Ta lajf preprosta pot je, vem, govorica so kretnje, besede probaj prebrat’. Ta lajf preprosta pot je, vem, preden sebe predstaviš, moraš sebe spoznat’. Ta lajf preprosta pot je, vem, živet’ brez ovir, in sebe imet’ rad. A si slišal že za to, da ni vse zlato, kar se svet’? Poglej realno sliko, pove več tisoč besed, prej videl je svet, pa ni znal ga živet’, zdaj ne vid’ ta svet, pa zna ga živet’. Razlaga mi slep, da svet mu je lep, ker začut’ na nebu sonce in je z žarki objet. Toplino in led, vse mora prijet’, glej, vse je mogoče, če človek hoče verjet’. Odloč’ se tle spet, kaj hočeš dojet’, težko je sprejet’, a moraš se rad imet’. Probaj to razumet’, imet’ vedno v glavi, če sod’ nam Gospod, pol nismo tle sami. Navdih vse to da mi, da ostanem tle tih’, pokažem pogled, sem v koži od njih. Navdih naj to da ti, pokaž’ pogled od njih, postav’ se v kožo in bod’ eden od njih. Ta lajf preprosta pot je, vem, življenje je tvoje, bodi po srcu bogat. Ta lajf preprosta pot je, vem, govorica so kretnje, besede probaj prebrat’. Ta lajf preprosta pot je, vem, preden sebe predstaviš, moraš sebe spoznat’. Ta lajf preprosta pot je, vem, živet’ brez ovir in sebe imet’ rad. Ta lajf preprosta pot je, vem. Ej! Ta lajf preprosta pot je, vem.
 
 
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Spoti

Več