Spleta TV
na voljo v Google Play

10. 04. 2020

Uporaba vozila med epidemijo

Čeprav je med epidemijo novega koronavirusa najbolj pomembno ostati doma, se nekateri ne moremo izogniti vožnji na delo, v trgovino in po drugih nujnih opravkih. Zato v nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, kako ravnati v avtomobilu, da bi se zaščitili pred okužbo, zlasti če ga uporablja več ljudi. Najbolj varno je, da avto uporabljamo sami, če pa se ne moremo izogniti stiku z drugimi, je nujno, da pred in po opravljeni poti razkužimo vse površine, ki se jih dotikamo.

Razkuževanje moramo vzeti resno

Preden sedemo v avto, si moramo temeljito umiti in razkužiti roke. Še tako razkuženo vozilo nam ne pomaga, če se ga dotikamo z okuženimi rokami. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči ter gumbe in ročice za upravljanje smerokazov, brisalcev in tempomata. Ob tem ne smemo pozabiti na naslon za roke, gumbe za upravljanje sedeža, zunanje kljuke na vratih, gumb za odpiranje prtljažnega prostora ter na vratni okvir.

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujemo alkoholno raztopino z vsaj 70-odstotnim deležem alkohola. Izopropilni alkohol površin v vozilu ne poškoduje, z njim pa avtomobile razkužujejo tudi trgovci.

Pazljivo s tkaninami
Tkanine lahko čistimo z alkoholom, a bodimo pazljivi, da jih ne namočimo. Alkohol ne uniči naravnega ali umetnega usnja, a intenzivno čiščenje z njim lahko povzroči razbarvanje, zato ne drgnimo premočno. Po čiščenju na usnjene površine nanesimo negovalno sredstvo.
Pri čiščenju površin v vozilu se izogibajmo vodikovemu peroksidu, saj jih le-ta lahko poškoduje. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajmo čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak. Za čiščenje vseh površin je najboljša krpa z mikrovlakni.
Voda in milo
Če imamo pri roki le vodo in milo, tudi njuna uporaba lahko močno zmanjša tveganje za okužbo. Poleg tega je čiščenje z milnico neškodljivo za površine v vozilu, še posebej za tkanine in starejše usnje, ki je že začelo pokati. A ne drgnimo premočno.
Očiščeno vozilo dobro prezračimo
Očiščeno vozilo dobro prezračimo, klimatsko napravo pa poškropimo z razpršilom, s katerim prečistimo sistem izmenjave zraka v avtomobilu. Kupimo ga lahko na bencinskem servisu ali na spletu.
Okuženi potniki
Če prevažamo okuženega potnika, se prepričamo, da nima akutnih znakov respiratornih bolezni. Če se vožnji z njim ne moremo izogniti, obvezno uporabimo zaščitno opremo.
Kako ravnamo na bencinski črpalki
Pri točenju goriva na bencinski črpalki vedno uporabimo rokavice. Rezervoar povsem napolnimo, da nam nekaj časa ne bo treba na črpalko.
Kako plačamo za gorivo
Takoj ko končamo s točenjem goriva, si temeljito z milom umijemo roke ali jih razkužimo. Med epidemijo imejmo v vozilu vedno pri roki razkužilo. Ko gorivo plačamo, uporabimo brezstično kartico ali drug način, kjer se ne dotikamo površin.

Povzela Aleksandra Rijavec Škerl
Vir: www.skoda.si

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Oglasi

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več