Spleta TV
na voljo v Google Play

16. 04. 2020

Anton Petrič je novi sekretar EDSO

Po razrešitvi Philipa Gerrarda, dosedanjega generalnega sekretarja Evropske zveze za šport gluhih (EDSO), je ta pomembna evropska organizacija za razvoj športa gluhih in izvedbo evropskih športnih tekmovanj dobila novega generalnega sekretarja. Do potrditve na naslednjem kongresu, ki bo potekal predvidoma jeseni v Kopenhagnu, bo funkcijo začasno opravljal Slovenec Anton Petrič.

Izbira ni prišla po naključju, je pojasnil odločitev izvršnega odbora predsednik EDSO-ja Iosif Stavrakakis. Petrič je namreč dolgoletni sekretar Športne zveze gluhih Slovenije in ima dolgoletne izkušnje na področju organiziranja športnih tekmovanj za gluhe v Sloveniji. Prav tako je že dve desetletji delegat in slovenski predstavnik v EDSO-ju. Med letoma 2006 in 2008 pa je sodeloval pri pripravi novega statuta EDSO, ki so ga delegati potrdili na skupščini v Bratislavi.

Med najpomembnejšimi cilji njegovega delovanja bo sprememba statuta EDSO: » Usklajen bo s smernicami Mednarodnega olimpijskega komiteja in olimpijskega gibanja. Dobil bom tudi večja pooblastila, moja funkcija bo nadgrajena v izvršnega direktorja. Posledično bodo tudi moje obveznosti večje, saj bom moral poskrbeti za večjo finančno stabilnost EDSO-ja, predvsem pa zagotoviti dodatne vire financiranja. V sodelovanju z izvršnim odborom bom poskrbel za kontinuiteto izvedbe evropskih prvenstev. Preprečiti želim prakso iz preteklih let, ko nobena država ni prevzela izvedbe in so tekmovanja preprosto odpadla«, pojasnjuje začrtane prednostne naloge Petrič«.

Kot je še dejal 54-letni dolgoletni strokovni sodelavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ostaja zaposlen v svoji stari službi. Delo bo v Ljubljani še naprej nemoteno opravljal. »Čeprav ima EDSO sedež v Bruslju, bom z Izvršnim odborom izvajal sestanke na daljavo preko sodobnih komunikacijskih orodij. Administrativno delo in pregledovanje finančnega poslovanja pa izvajal na daljavo. Prav tako bom na daljavo v stiku z nacionalnimi športnimi zvezami gluhih in organizacijskimi odbori evropskih prvenstev«, predstavi načrt svojega dela Petrič, sicer vešči uporabnik mednarodne kretnje. V času svojega mandata si želi izboljšati tudi sodelovanje z mednarodnimi panožnimi zvezami in doseči boljšo prepoznavnost športa gluhih v posameznih športnih panogah.

Iz Evropske zveze za šport gluhih prihaja še ena pomembna novica. Sabina Hmelina, nekdanja vrhunska športnica in dobitnica olimpijske medalje v alpskem smučanju in aktualna predsednica Športne zveze gluhih Slovenije, je bila imenovana za tehnično direktorico za kegljanje gluhih. Odgovorna bo za sodelovanje z organizacijskim odborom nacionalne športne zveze gluhih, ki bo gostiteljica evropskega prvenstva v kegljanju, in bo nadzorovala, da bo tekmovanje potekalo v skladu s pravili mednarodne kegljaške zveze. Glede na trenutno dogajanje po svetu, ko je bila marca razglašena pandemija bolezni Covid-19, so vsa načrtovana evropska tekmovanja trenutno zaustavljena. Spomnimo pa, da je bilo zadnje evropsko prvenstvo v kegljanju pred dvema letoma v Avstriji. Takrat je Nemčija napovedala izvedbo naslednjega, tretjega evropskega prvenstva, ki naj bi potekalo leta 2022. Več bo znano po kongresu EDSO-ja, ki je zaenkrat predviden v pozni jeseni.

Tina Grošelj

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več