Spleta TV
na voljo v Google Play

17. 11. 2021

Bratuša: Počasi se povečuje število prvih odmerkov cepljenj

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 sta sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na FURS, trenutne epidemiološke razmere v državi pa je predstavila Maja Bratuša.

Video si lahko pogledate tukaj.

Maja Bratuša je uvodoma poudarila, da epidemiološke razmere v državi še vedno ostajajo zelo resne. V zadnjem tednu je bilo vsak dan povprečno potrjenih preko 3.000 novih okužb, 14-dnevna incidenca pa je presegla 2.000 in sicer znaša 2.193. Včeraj je bilo opravljenih 10.046 PCR testov in 54.342 hitrih antigenskih testov. Na novo je bilo potrjenih 4.276 novih primerov, kar pomeni, da smo v tem valu že tretjič presegli 4.000 dnevno potrjenih okužb. Delež pozitivnih testov ostaja podobno visok kot zadnje dni in sicer 42,6 %.

Aktivnih primerov v državi je po podatkih NIJZ že preko 46.200, pritisk na bolnišnice pa se še naprej povečuje. Danes so razmere v bolnišnicah še slabše kot so bile včeraj in to kljub temu, da je bilo iz bolnišnic včeraj odpuščenih 87 pacientov, je opozorila Bratuša. Na navadnih oddelkih je zasedenih 844 postelj, na intenzivni terapiji pa 251, kar je 15 več kot dan pred tem. Še 19 oseb pa je boj z boleznijo izgubilo.

Na oddelkih intenzivne terapije je 80 % pacientov necepljenih. Polno cepljenih je trenutno v državi 64 % oseb starejših od 18 let oziroma 74 % oseb starejših od 50 let. Število cepljenj se je v zadnjih dneh povečalo, sploh na račun tretjih odmerkov, se pa počasi povečuje tudi število prvih odmerkov. Včeraj je bilo skupaj cepljenih 15.642 oseb, od tega 12.528 z dodatnim odmerkom.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila poročilo o izvedenih nadzorih, v obdobju od 8. do vključno 14. novembra. V zvezi s spoštovanjem PCT pogoja so vsi  inšpekcijski organi v zadnjem tednu število nadzorov povečali in jih tako opravili v več kot 5.900 objektih ter nad več kot 25.000 osebami. Med sankcijami so bila izrečena pretežno opozorila. Med dejavnostmi, kjer so bile neskladnosti glede spoštovanja PCT pogoja ugotovljene največkrat, močno vodita gostinstvo in trgovina.

Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem COVID-19 pa je bilo v preteklem tednu nekaj nad 6.500, pri čemer je najvišje število nadzorov opravila Finančna uprava. Zdravstveni inšpektorat je spoštovanje PCT pogoja preveril pri več kot 1600 osebah. Med drugim je bilo ugotovljenih 14 kršitev karantene. Inšpektorati so poostrene nadzore opravljali tudi med t. i. Martinovim vikendom. V času vikenda je Tržni inšpektorat tako opravil 130 nadzorov na področju trgovinske dejavnosti ter preveril tudi nekaj več kot 30 nočnih klubov, katerih poslovanje ni bilo dovoljeno. V Ljubljani je obratoval en nočni klub, ki mu je bilo nadaljnje poslovanje prepovedano z ustno odločbo.

Še vedno potekajo tudi postopki v zvezi z domnevnim cepljenjem mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi in ni še mogoče natančno napovedati, kdaj bodo zaključeni. Enako velja za nadzor nad osebami, ki se na osnovi pozitivnega rezultata hitrega testa nato niso udeležile še potrditvenega PCR testiranja; tudi tu so postopki še v teku, je dejala Potza.

Vsi ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 so namenjeni zavarovanju zdravja in življenja ljudi, je opozorila Potza in pozvala k odgovornemu ravnanju vseh.

Vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček je povedal, da nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije na terenu trenutno izvaja skupaj 205 inšpektorjev, ki se jim po potrebi pridružijo tudi uradne osebe mobilnih oddelkov.  Letos so opravili že več kot 4.000 tovrstnih nadzorov, pri čemer so bile nepravilnosti ugotovljene v povprečju v 26 % in izrekli kazni v skupni višini nekaj čez 100 tisoč evrov.

Od 8. 11. 2021  do  15. 11. 2021 so inšpektorji FURS na terenu opravili 1.281 nadzorov, pri čemer so ugotovili 245  nepravilnosti (19%)  in sicer 218 na področju izpolnjevanja PCT pogojev in 27 na področju nošenja mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 27.200 eur.  Izrečenih je bilo 234 opozoril.

Prav tako je bila v tem tednu izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do oprave nepravilnosti. Ukrep je bil izrečen zavezancu na področju gostinstva, ki mu je bilo predhodno že bilo izrečeno opozorilo zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri izpolnjevanju PCT pogojev.

Kot pravi Maček, že ugotavljajo prve pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj je v zadnjem tednu glede na teden prej v povprečju ugotovljen manjši delež nepravilnosti. Inšpektorji tudi v tekočem tednu poročajo, da je na terenu pri zavezancih zaznati bolj dosledno izpolnjevanje ukrepov.

Izpolnjevanje PCT pogoja pomeni, da bo lahko gospodarstvo poslovalo še naprej relativno nemoteno in da na koncu s spoštovanjem PCT pogoja dejansko rešujemo tudi življenja, je v zaključku predstavitve poudaril Maček.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več