Spleta TV
na voljo v Google Play

15. 07. 2021

Premier Janša in podpredsednika vlade Tonin in Počivalšek pozvali k cepljenju in odgovornemu ravnanju vsakega posameznika

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri so predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.

Video si lahko pogledate tukaj.

Predsednik vlade Janez Janša je v uvodu dejal, da je vlada tako kot vsak teden, tudi danes obravnavala epidemiološko situacijo v državi, grožnje, ki jih prinašajo nove različice virusa in stanje glede precepljenosti prebivalstva. Poudaril je, da je zdaj, ko imamo dovolj cepiva, odgovornost na vsakem posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi odprtost javnega življenja.

Kot je izpostavil, imamo dovolj instrumentov zaradi katerih ni potrebno znova zapirati javnega življenja, omejevati gibanja in gospodarskih dejavnosti. Podaril je, da je sedaj potrebno združit moči, da dosežemo čim višjo precepljenost prebivalstva. V zvezi s tem pa bo ministrstvo za zdravje v prihodnjih dneh predlagalo spremembe uredb.

Premier Janša pozdravlja izjavo poslanskih skupin DZ, ki so danes skupaj zmogle podpis pod izjavo, da vse skupine v DZ pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom. Predsednik vlade je prepričan, da je to velika stvar, ki je prišla ob pravem času. Tudi v zvezi s to izjavo in napori, da se doseže enotnost, so se po besedah premierja v koaliciji odločili, da novela zakona o nalezljivih boleznih, ki je v proceduri, pred končnim glasovanjem, v tej fazi ni potrebna v tako hitrem času. Poslanci koalicije bodo tako glasovali proti noveli, vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih. S tem sicer ne bo upoštevan rok, ki ga je za spremembo določilo ustavno sodišče. Vlada je hitela z novelo ravno zaradi tega roka, ki ga je določilo sodišče, je dejal Janša, ki meni, da star zakon še vedno velja in omogoča dovolj instrumentov, da se učinkovito spopadamo z epidemijo.

V tem trenutku je ključna prioriteta doseči zadostno precepljenost za to, da bomo lahko jeseni imeli odprte šole in vrtce, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev, je izpostavil predsednik vlade. Kot navaja, se je koalicija danes odločila, da bo predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu v tretjem branju, saj ne želi, da se ta odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju. Gre za eno od strateških odločitev o tem, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje.

Glede jutrišnjega odločanja o predlogu za imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo, je pojasnil, da ne gre za novo ministrstvo, ampak za novo službo in ministra, ki bo usklajeval obstoječa ministrstva. Razlog je v tem, da je Evropska komisija Sloveniji odobrila načrt za okrevanje, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva, javne uprave, storitvenih dejavnosti in vsega, kjer digitalizacija omogoča za ljudi hitrejše postopke, manjše čakalne vrste, in ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v prihodnjih mesecih. To so sredstva, ki bodo na voljo že v letošnjem letu in je zelo pomembno, da so te investicije, ko gre za digitalno preobrazbo, usklajene. Janša ocenjuje, da se je predlagani kandidat izkazal na čelu sveta za digitalizacijo, zato verjame, da bo predlog v DZ jutri podprt.

Premier je v odgovorih na novinarska vprašanja še razkril, da ob brezplačnem cepljenju, predvidoma od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno.

Podpredsednik vlade Matej Tonin je prepričan, da je prišel čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke. Zdaj, ko je v državi dovolj cepiva, ko se cepivo lahko izbira, je po njegovem prišel trenutek, ko mora biti odgovoren za našo prihodnost predvsem posameznik, ne pa toliko država. Zato bodo v NSi na strani tega, da se javno življenje ne zapira dodatno, ampak da se striktno upoštevajo PCT pogoji.

Če bomo te pogoje uveljavili širom slovenske družbe, je to najboljši in najbolj enostaven način, da ohranimo čim bolj normalno življenje s čim manj omejitvami in na takšen način prispevamo k temu, da bo gospodarstvo končno začelo intenzivno okrevati, da se bo okrepil tudi naš javni zdravstveni sistem in da se bomo lahko kot vlada lahko tudi posvetili vsem ostalim nalogam, ki nas čakajo v prihodnosti, med njimi tudi zelo pomembno digitalizacijo naše družbe, je poudaril minister Tonin. Ob tem je omenil pomembnost vloge novega ministra, ki bo imel koordinativno vlogo, da stvari, ki so zamišljene na papirju, postanejo realnost končno tudi v Sloveniji.

Minister Tonin še meni, da se bo pri jutrišnjem glasovanju o ministru videlo, v katero smer gre opozicija. Če bo kandidat za ministra izvoljen, potem je jasno, da opozicija pred svoje lastne politične interese postavlja interese Slovenije, je prepričan minister.

To, da si vzamemo dodaten čas za premislek, kako vzpostaviti in napisati novo varianto zakona o nalezljivih boleznih, je zagotovo korak v pravo smer, je še prepričan minister Tonin. Po njegovih besedah bo pripomogel k temu, da bo lahko širša javnost vključena v te razprav in da ne bo nihče izpuščen.

Tudi pri nacionalnem demografskem skladu je minister podprl predlog, da se odločanje prestavi na eno izmed prihodnjih sej, ko bo bodo stvari precej bolj umirjene in bo mogoča trezna razprava o tem, kakšna je prihodnost upravljanja našega državnega premoženja in pa tudi same skrbi za pokojninski sistem.


Tudi podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek pozdravlja skupno izjavo poslanskih skupin, je pa vesel, da bo vladno ekipo okrepil Mark Boris Andrijanič, ker gre za mladega in uspešnega strokovnjaka, ki ima izkušnje na mednarodnem trgu in zato dobro razume delovanje sodobnega svetovnega gospodarstva. Počivalšek meni, da je čas, da dobi v Sloveniji priložnost tudi mlajša generacija s širšim pogledom na zadeve, ki bo znala pospešiti modernizacijo naše države. Počivalšek je vesel tudi, ker s to dopolnitvijo koalicijske pogodbe dajejo še dodatno težo digitalnemu prehodu Slovenije.

Minister Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da se tudi program SMC v okviru koalicijske pogodbe zelo dobro izvaja. Kot ocenjuje, je ta vlada navkljub težkim okoliščinam epidemije zagotovo najbolj operativna in uspešna od vseh treh vlad, v katerih je sodeloval. Ne glede na medijski prikaz stvari je po njegovem dejstvo, da so pri operativnosti državnih aparatov in predvsem na področju ekonomske razvojne politike dosegli izjemne rezultate ne glede na okoliščine epidemije, ki že sama po sebi predstavlja svojevrsten izziv.

SMC bo kot politični partner gospodarstva v tej vladi nadaljevala z delovanjem za razvoj za vse regije, je poudaril minister in dodal, da želijo v vsakem slovenskem kraju zagotoviti pogoje za to, da bodo mladi lahko v svojem domačem kraju dobili dobro službo, ustvarili družino in razvijali svojo kariero. Zato na gospodarskem ministrstvu največ energije vlagajo v odpiranje delovnih mest v problematičnih regijah. Minister Počivalšek ocenjuje, da smo z ustreznimi ukrepi ohranili delovna mesta in tudi tako premagali epidemijo, nadaljujejo pa s spodbujanjem novih investicij v proizvodnjo po vseh koncih Slovenije. Minister Počivalšek je še poudaril, da v partnerstvu z gospodarstvom zagotavljajo vse bolj kakovostna delovna mesta z vse višjo dodano vrednostjo. In tudi v tej luči je pomembna današnja dopolnitev koalicijske pogodbe in pospešek digitalne preobrazbe naše države in gospodarstva, meni Počivalšek.

Na gospodarskem ministrstvu bodo po besedah ministra nadaljevali s spodbujanjem zelenega prehoda našega gospodarstva. V tem okviru bodo poleg subvencioniranja investicij v zeleno tehnologijo posebno skrb namenili tudi cilju gospodarstvo brez odpadkov, pa razvoju lesne industrije in uporabi te strateške surovine v gradbeništvu.

Ob zaključku nastopa je minister Počivalšek poudaril pomembnost odločitve umika zakona o nalezljivih boleznih, saj v takem stanju duha ni mogoče voditi argumentirane razprave. Ni mogoče zagotoviti takih ukrepov, kot jih izvaja celotna Evropa, je prepričan Počivalšek, ki dodaja, da je skrb za zaščito pred Covid19 v prvi vrsti stvar odgovornosti vsakega posameznika in posameznice. Ob tem je minister pozval k cepljenju.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več