Spleta TV
na voljo v Google Play

16. 06. 2021

Z današnjim dnem se epidemija izteka

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Video si lahko pogledate tukaj.

Z današnjim dnem se izteka epidemija, je uvodoma dejala Maja Bratuša. Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 2330 PCR-testov in 39.801 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 112 novih okužb, kar je 4,8 odstotka vseh izvidov, teden nazaj je znašal 7,2 odstotka. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 132 okužb.

S prvim odmerkom je bilo cepljenih 769.248 starejših od 18 let in 521.172 starejših od 50 let. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 551.906 starejših od 18 let, 428.764 starejših od 50 let.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 122 pacientov, 40 jih potrebuje intenzivno nego, dve osebi sta včeraj umrle, je povedala Maja Bratuša.

Kot je pojasnil Franc Vindišar, je epidemiološka situacija v Sloveniji ugodna, za kar so zaslužni vsi, ki so upoštevali ukrepe, se cepili, predvsem pa ravnali odgovorno. Velika zahvala gre primarni zdravstveni ravni, ki te dni izvaja cepljenje. Svetovalna skupina bo še naprej tedensko ocenjevala potrebnost posameznih ukrepov, večjih sproščanj si ne nadejamo. Vsi sprejeti odloki ostajajo v veljavi. V Sloveniji je trenutno na voljo dovolj cepiva, da se lahko cepi vsak, ki se zato odloči. Cepilni centri odpirajo svoja vrata, da se lahko ljudje cepijo, četudi niso naročeni.

»Za nami je težko leto in pol. Epidemija nas je postavila pred marsikatero preizkušnjo. S sodelovanjem in solidarnostjo smo zmogli, vendar še nismo pretekli ciljne črte,« je ocenil državi sekretar. Zaključil je s pozivom državljanom, naj se čimprej cepijo.

Mateja Ribič je povedala, da se je epidemija iztekla, kar je dobro in tega smo vsi veseli. Razmere v socialnovarstvenih zavodih se izrazito izboljšujejo. V zadnjem tednu je bila okužba zaznana samo pri enem stanovalcu v vseh domovih in pri dveh zaposlenih.

Po besedah državne sekretarke v veljavi ostajajo številni ukrepi, s katerimi bodo še naprej pomagali socialnovarstvenim zavodom. Tako bo ministrstvo tudi v prihodnje zagotavljalo sredstva za dodatne zaposlitve. Domove in ostale zavode so namreč močno okrepili. Zaposleni bodo še naprej upravičeni do dodatka za delo v sili in rdeči coni, če jih bo potrebno vzpostaviti. Prav tako bodo zagotovljena sredstva za začasno razporejanje zaposlenih. Do konca leta velja tudi ukrep financiranja varovalne opreme ter dezinfekcije. Do konca 2021 velja še ukrep kritja stroškov vzpostavitve rdeče cone v socialnovarstvenih zavodih, izpad dohodkov zaradi nezasedenosti kapacitet ter povračilo oskrbnine zaradi umika v domačo oskrbo.

Kot je opozorila Mateja Ribič, se s koncem epidemije na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev preneha mesečno avtomatično podaljševanje le-teh.

V času epidemije so pomagali tudi družinam, in sicer s povečanim zneskom dodatka za nego otroka v višini 100 evrov mesečno, ki se je izplačeval ves čas epidemije. Prav tako se je v času epidemije izplačeval tudi povečan znesek dodatka za veliko družino v višini 100 evrov za tri oziroma 200 evrov za štiri ali več otrok. Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov se skladno z določbami PKP7 izplačuje še eno leto po koncu epidemije. Ostali ukrepi so vezani na zakonsko določen rokom in preklic epidemije na njih ne vpliva.

Med ključnimi ukrepi, ki so jih pripravili zaposlenim ter gospodarstvu, so bili tudi ukrepi na trgu dela. Med njimi je na pogoj razglašene epidemije vezan le ukrep začasnega denarnega nadomestila za brezposelnost. Ostali ukrepi veljajo neodvisno od razglasitve epidemije do skrajnih rokov. Ključni ukrepi, med temi so čakanje na delo, skrajšani delovni čas, nadomestilo za čas karantene in višje sile, subvencija minimalne plače – veljajo do 30. junija 2021.

Državna sekretarka je poudarila, da bodo razmere na trgu dela še naprej spremljali in po potrebi sprejemali ukrepe. Podatki na trgu dela kažejo, da so bili sprejeti vladni ukrepi učinkoviti in so dosegli svoj namen. Včeraj je bilo med brezposelnimi osebami manj kot 73.000 oseb, kar pomeni 5.000 brezposelnih manj kot v mesecu pred pričetkom prve razglašene epidemije.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Oglasi

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več