Spleta TV
na voljo v Google Play

01. 07. 2022

6. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sklenila, da do jesenske setve nameni dobrih 22 milijonov evrov pomoči kmetom ter odkupi letošnji pridelek pšenice. Sprejela je tudi predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija in usmeritve o pripravi proračunskih dokumentov.

Video si lahko pogledate tukaj.

Zaradi rasti cen goriv, elektrike, in repro materiala je vlada danes napovedala tri ukrepe v visini 22,4 milijonov evrov, namen katerih je pomagati kmetijskemu in ribiškemu sektorju pri soočanju z višjimi stroški proizvodnje in pridelave. Zaradi prejema pomoči vlada pričakuje, da proizvajalci in pridelovalci ne bodo zvišali maloprodajnih cen za potrošnike. Ukrepi se nanašajo na tri sklope: pomoč sektorju mleka, pomoč na sektorju pogonskih goriv za kmetijstvo in ribištvo in pomoč na področju gnojil in repro materiala.
Na vladi je bila sprejeta odločitev, da bo ves letošnji pridelek pšenice odkupljen preko Zavoda za blagovne rezerve, ker želimo pridelek v celoti zadržati v državi. Kmetje bodo tako imeli zanesljivega kupca ter stabilno ceno, Slovenija pa bo v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami. V prihodnjem tednu bodo potekali nadaljnji pogovori o letošnjem odkupu pšenice. S Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS) je bila danes dogovorjena okvirna košarica 15 živil. O podrobnejših artiklih znotraj košarice živil bodo še potekala nadaljnja usklajevanja. Podatke o cenah iz košarice, ki jih bo MKGP pridobil od trgovcev, bo ministrstvo uporabilo za interne analize in za potrebe priprave nadaljnjih ukrepov.

Temeljni namen Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenije je zagotoviti institucionalno in programsko avtonomijo RTV Slovenija ter zaščititi novinarsko oziroma uredniško neodvisnost. Navedeni cilj je predpogoj, da lahko RTV Slovenija opravlja svoje zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja.

Vlada je sprejela usmeritve o pripravi proračunskih dokumentov. Proračunske dokumente je v luči napovedanih makroekonomskih gibanj in tveganj, povezanih z vojno v Ukrajini in inflacijo, ter prioritet te vlade treba prilagoditi aktualnim razmeram.
Vlada in neposredni uporabniki državnega proračuna bodo tako lahko na podlagi usmeritev pričeli s pripravo predloga sprememb državnega proračuna za leto 2023 in pripravo predloga proračuna za leto 2024. Zaradi spremenjenih razmer v svetu ter zaradi drugih prednostnih politik vlade obstaja verjetnost, da bomo hkrati pripravljali tudi rebalans proračuna za leto 2022. Prav tako bo nujna priprava novega proračunskega okvira za obdobje 2023-2025.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več